Який сорт цибулі зберігається у мене до весни і при яких умовах
Ріпчаста цибуля буде добре зберігатися в тому випадку, якщо його вчасно викопати. Лежкість цибулі знижується і якщо його рано прибрати з грядки, і коли перележит теж. Особливо якщо саджаєш цибулю під зиму і не прибереш вчасно, а він дозріває раніше, ніж посаджений весною, то цибулю починає гнити.
Викопувати цибулю потрібно тільки в суху погоду і добре просушити. Справ з вирощуванням та зберіганням ріпчастої цибулі багато, вкотре думаєш, чи не простіше купити. Але звичка вирощувати свої овочі бере своє, знову сподіваєшся, що погода не підведе, цибульна муха пролетить повз, і цибулю виросте великим і не буде гнити.
До весни у мене завжди зберігаються такі сорти ріпчастої цибулі: Стурон, Штутгарт Різен і поменше Ред Барон. Добре зберігаються сорти цибулі Центуріон, Стригуновский і Геркулес, але їх я раніше купувала в Йошкар – Олі, до нас в місто насіння цих сортів не привозять.
Оптимальні умови зберігання цибулі ріпчастої:
Для того, щоб цибуля не псувався до весни, протягом 7 – 8 місяців, він повинен бути з гострим смаком і більшість городників радять зберігати в темряві. Темряву може забезпечити спеціальний шафа або невелика кімната без вікон, яка дуже часто буває в багатоквартирних будинках.
В той же час по своєму досвіду можу сказати, що цибуля може добре зберігатися в капронових панчохах на стіні на кухні, якщо для нього підійде температура і вологість повітря. Так багато років я зберігала свій лук, кухня була простора, цибулю висів у глибині недалеко від російської грубки, до вікна було метра три.
Добре, якщо температура в місці зберігання цибулі в межах 18 – 20 градусів тепла і вологість повітря в межах 50 – 70 %. Зберігати цибулю можна в дерев’яних ящиках, якщо не насипати великий шар. Можна розсипати під ліжко, розстеливши газету, або зберігати в капронових панчохах або невеликих сітчастих мішечках.
У будь-якому випадку цибулю потрібно не один раз за зиму перебирати, дивитися, чи немає загнили цибулин. Одне літо у нас постійно йшли дощі, і цибулю взимку дуже сильно гнив, перебирати його доводилося кожні два тижні. Для гарного зберігання цибулі важливо і як його просушили і при яких умовах зберігали.